Voordat we het beste 3d tekenprogramma uitleggen moeten we eerst weten waar 3D voor staat en wat het voordeel is van een online 3D tekening ten opzichte van een fysieke 3D tekening. 3D staat voor drie dimensionaal. Met een 3D tekenprogramma kan je bepaalde dingen uit de echte wereld nabootsen en de indruk wekken dat het echt is. Op de computer zijn er allerlei verschillende 3D tekenprogramma’s die je kan gebruiken. Het voordeel van online 3D tekenprogramma’s ten opzichte van een fysieke 3D tekening is dat je online niet vanuit elk opzicht een nieuw ontwerp/ tekening hoeft te maken, want de tekening is al vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Voor wie zijn 3D tekenprogramma’s?

In de techniek werken vooral technisch tekenaars, engineers, industrieel product ontwerpers en constructeurs met 3D tekenprogramma’s. In de bouw zijn het voornamelijk architecten en bouwkundig tekenaars die werken met 3D tekenprogramma’s. Als het gaat om industrieel product ontwerpen dan gebruikt men vaak CAD-programma’s. CAD staat voor Computer Aided Design.

Beste 3D tekenpgramma
Beste 3D tekenprogramma

Beste 3D tekenprogramma

Wat is het beste 3D tekenprogramma? Er zijn veel verschillende 3D tekenprogramma’s waarmee je kan werken. Een aantal van de beste 3d tekenprogramma’s zijn:

Gratis 3D tekenprogramma

  • SketchUp: dit is een van de meest gebruikte 3D tekenprogramma’s voor mensen die nog niet heel erg bedreven zijn met technisch tekenen en er mee willen beginnen. Het is gratis te downloaden en wordt met name gebruikt om 3D interieur te ontwerpen.

CAD-programma’s

  • SolidEdge: dit is een geavanceerd 3D tekenprogramma. In andere woorden: het is een professioneel CAD-systeem wat wordt gebruikt voor 3D modeleren. Een constructeur in de werktuigbouw is een typisch persoon die dit programma gebruikt.
  • Solid Works: dit is ook een geavanceerd CAD programma waarmee technische en mechanische tekeningen gemodelleerd kunnen worden. De programma’s Solid Works en SolidEdge lijken veel op elkaar, maar hebben op bepaalde vlakken wel degelijk verschillen. De exacte verschillen lees je hier.
  • Inventor: dit is een geavanceerd CAD-programma waarin men met name werktuigbouwkundige producten in ontwerpt, visualiseert en simuleert voordat het geproduceerd wordt.

BIM-programma

  • Revit: dit is een geen CAD software, maar een BIM software. BIM staat voor Building Information Modelling. Het is mogelijk om hierin tekeningen te maken op basis van parametrische modellen. Verschillende datasystemen worden aan elkaar gekoppeld, zodat verschillende scenario’s doorgerekend kunnen worden. Het wordt met name in de installatietechniek en bouw gebruikt

Zoals je ziet zijn er verschillende 3d tekenprogramma’s die in verschillende branches worden gebruikt. Ieder tekenprogramma heeft bepaalde unieke eigenschappen die het best werken in een bepaalde branche.

Het doel en voordelen van een 3D programma

Het hoofddoel van een 3D programma is het ontwerpen van producten, machines en/of apparaten op een efficiëntere manier. Als bijvoorbeeld een technisch- of bouwkundig tekenaar een idee heeft, is het natuurlijk belangrijk dat dit vastgelegd wordt. Dit kan misschien wel het beste met een 3D tekenprogramma. Daarnaast heeft een 3D tekenprogramma diverse voordelen:

  • Door middel van 3D tekeningen kan er gemakkelijk gecommuniceerd worden over een bepaald productontwerp.
  • Een ander groot pluspunt van een online 3D programma is dat een digitaal ontwerp ervoor zorgt dat een bepaald product getest kan worden, zonder dat hier een fysiek exemplaar van is.

Door bepaalde software op de juiste manier in te richten zodat het goed aansluit op de producten van een bedrijf en de ontwerpen snel te communiceren, wordt de time-to-market korter. Een ander doel van een 3D programma is om een bepaald product zo goed te kunnen presenteren, dat het zichzelf al verkoopt, hierdoor wordt het aantal verkopen verhoogt.

Hoe kies ik het beste 3D tekenprogramma?

Er zijn natuurlijk een aantal punten waar je op moet letten voordat je kiest voor een bepaalde software.

  • Als eerst is het belangrijk dat je voor jezelf weet wat voor producten, machines, apparaten of gebouwen je wil ontwerpen. Aan de hand hiervan ga je natuurlijk alleen op zoek naar programma’s die voor datgene geschikt zijn om te ontwerpen.
  • Ook persoonlijke voorkeur is belangrijk. Je wil wel dat jij fijn met het gekozen programma kan werken en dat het bij jouw manier van denken past.
  • Wat ook essentieel is, is dat je kijkt waar jouw relaties mee werken. Het is altijd goed om met hetzelfde programma als een relatie te werken. Zo weet je namelijk hoe je het best met elkaar kan communiceren en ben je thuis in het programma van de relatie.

Wil je meer interessante artikelen lezen?

Lees hier over: Revit modelleur salaris

Lees hier over: wat doet een service engineer?

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.

Over ons Vacatures Contact