Hoe W en E steeds dichter naar elkaar groeien

Bouw je mee aan een nieuwbouwwoning in de elektrotechniek en waterzijdige installaties? Dan is de kans groot dat er geen gasaansluiting of gasgestookte cv-ketel meer is. In plaats daarvan is het huis voorzien van duurzame installaties om te koken en te stoken. Denk hierbij aan zonnepanelen, aardwarmte of warmtepompen. Dat vermindert uiteindelijk de CO2-uitstoot.

Het plan is dat we in 2050 van het gas af zijn. Elektriciteit neemt die rol in veel gevallen over. Dat betekent dat je als e-installateur ook op verwarmen gaat richten. Dit was het werk van de w-installateur, en andersom! Dus liggen er voor verschillende soorten installateurs kansen.

Nieuwe technieken in de elektro en waterzijdige installaties

Nieuwbouw huizen en bestaande woningen worden steeds beter geïsoleerd. Ze maken gelijk gebruik van technologische ontwikkelingen, zoals:

 1. Zonne-energie
 2. Warmteterugwinning
 3. Waterstof
 4. Warmtepompen

Voor deze ontwikkelingen zijn elektrotechniek of e-installateurs nodig én waterzijdige of w-installateurs. Hierdoor groeien de vakgebieden steeds dichter naar elkaar toe. Dit lijkt de toekomst van het vakgebied te zijn.

Veel huizen hebben inmiddels vloerverwarming. Oorspronkelijk is dat het werk voor een w-installateur. Hier zijn uitgebreide temperatuurmetingen bijgekomen, dus kijkt er een e-installateur mee.

Installaties worden steeds complexer en de markt veeleisender. Als vakman moet je genoeg van beide vakgebieden weten om de klant goed te kunnen helpen. De echte w-installateur gaat niet zomaar een groepenkast bijplaatsen. Met kennis van beide vakgebieden ga je mee met de tijd.

Elektrotechniek

Door innovaties en ontwikkelingen speelt elektrotechniek een belangrijke rol in onze samenleving.

In woningen, kantoren, bedrijfshallen en andere gebouwen zijn volop apparaten en lichtelementen aangesloten op een elektrisch netwerk.

Daarom is het belangrijk dat er goed geschoolde en getrainde elektrotechnici. Zij ontwerpen, onderhouden en repareren deze systemen. En zorgen dat storingen en problemen tijdig opgespoord en opgelost worden.

Baangarantie in deze sector hoog. We zijn steeds afhankelijker van elektrotechnische systemen. En ze worden steeds complexer en kwetsbaarder.

Waterzijdige installaties

Installatietechniek W is verantwoordelijk voor installaties in een gebouw. Denk dan aan riolering, sanitair en klimaatinstallaties, zoals verwarming en airco. Vaak hou je je als w-installateur bezig houden met verschillende waterzijdige installaties binnen de utiliteit en de woningbouw. Je bent bekend met de verschillende materialen om leidingen aan te leggen. Je bent bovendien ook bekend met de vernieuwingen in de techniek.

Dankzij deze vernieuwingen, moet je vooruit kijken naar installaties in de toekomst. Je moet ook bedenken hoe je mee kan groeien. De verwarming en airco worden steeds vaker geregeld vanuit een centraal systeem. Hierin hangt alles met elkaar samen. Verdiep je bijvoorbeeld in de warmtepomp. Een warmtepomp kan het hele jaar de warmte uit een bron gebruiken om het huis te verwarmen. Of juist de koude gebruiken om het huis te koelen. Als alle huizen in 2050 van het gas af moeten zijn, weet jij er alvast alles vanaf!

Hoe ziet de toekomst eruit?

In de toekomst is een e-installateur en een w-installateur waarschijnlijk een totaalinstallateur. In het verleden was het vooral handig om op beide terreinen actief te zijn. Tegenwoordig is het haast een noodzaak.

 • E-installateur? Leer alles over w-installaties
 • W-installateur? Verdiep je goed in e-installaties
 • Bereid je voor op de toekomst, word totaalinstallateur!

Bij de uitvoering is het een groot voordeel dat je alle kennis in eigen huis hebt. Je hoeft er geen andere vakmensen bij te halen. Opdrachtgevers vinden het ook een voordeel dat de techniek bij één expert ligt. Het aantal nieuwbouwwoningen neemt ieder jaar toe. En dat moet zo veel mogelijk duurzaam gebeuren.

 • 77.000 nieuwbouwwoningen per jaar erbij
 • Innovaties volgen elkaar snel op
 • 2050 is Nederland van het gas af
 • Technologische ontwikkelingen bieden nieuwe gas-loze oplossingen

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.

Over ons Vacatures Contact