Loodgieter worden?

Na het lezen van dit blog weet jij precies wat een loodgieter doet, wat je allemaal moet kunnen en hoe jij de beste start in het vakgebied kan maken.

In dit artikel delen we al onze kennis zodat jij gelijk aan de slag kan! Hier is alle informatie te vinden is die jij nodig hebt voor de beste start. Als techniekexperts hebben we al veel tevreden loodgieters aan het werk geholpen, wie weet ben jij de volgende.

Wat doe je als loodgieter?

De laatste 150 jaar is erg veel veranderd voor loodgieters/installatiemonteurs. Huizen en bedrijfspanden zijn veranderd en hebben veel complexere installaties in huis. Gelukkig is het werk van de loodgieter mee veranderd.

Je houdt je zoal bezig met:

  • Aanleggen, onderhouden en repareren van verwarmingsinstallaties
  • Waterleidingen
  • Rioleringen
  • Sanitair
  • Onderhoud en aanleg van cv-ketels.

Je bent dus breed inzetbaar! Herken jij jezelf in de werkzaamheden en ben je enthousiast? Bekijk dan onze loodgieter vacatures!

Soms werk je bij een particulier thuis aan een nieuwe badkamer, andere dagen werk je aan de aanleg van riolering op een industriegebied. Je kan overal aan de slag waar je te maken hebt met installaties van verwarming, waterleidingen, riolering en sanitair.

hoe word je loodgieter
Hoe word je loodgieter?

Welke opleiding heb je nodig?

Om loodgieter/installatiemonteur te worden moet je je verdiepen in specifieke installaties. Installaties zijn complex en specialistisch, bovendien volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar snel op.

Er bestaat geen opleiding tot loodgieter meer. In plaats daarvan kan je op een regionale opleiding in de installatietechniek de specialisatie loodgieter kiezen of bij een werkbedrijf in de leer gaan. Je moet heel precies kunnen werken, goed met mensen om kunnen gaan en goed zijn in zelfstanding plannen. Een overzicht van trainingen en cursussen om je verder te ontwikkelen als loodgieter vind je hier.

Je moet je ook continu blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Als je al loodgieter bent, ben je nooit uitgeleerd, zo blijf je niet achter bij de concurrentie. Je kan via je werkgever of een opleidingsinstelling cursussen volgen.

Salaris van een loodgieter

Het salaris van een loodgieter hangt af van veel factoren. Ervaring en vakmanschap zijn belangrijk voor de hoogte van het salaris van een loodgieter. Ook het soort opdracht waaraan je werkt en je dienstverband telt mee. Het gemiddelde salaris voor een loodgieter in Nederland is € 2.780 per maand.

Omdat je als loodgieter werkzaam bent op een groot aantal verschillende werkplekken en installaties, kom je met een groot aantal verschillende mensen in aanraking. Belangrijk is dat je flexibel bent, goed met deadlines om kan gaan en de wensen van de klant weet te vertalen naar de praktijk.

Beschrijving van een dag werk

Vaak zit je bij particulieren thuis om hun lekkage op te lossen, een cv-ketel te installeren of een nieuwe badkamer aan te sluiten. Andere dagen ga je aan de slag bij zakelijke opdrachtgevers waar je divers installatie en loodgieterswerk doet op industriegebieden en nieuwbouwprojecten.

Jij verzorgt het onderhoud aan onder andere gashaarden, cv-ketels, boilers en mechanische ventilatie systemen. Kortom, geen dag is het zelfde en je bent altijd onderweg. Daarom is het voor een loodgieter wel handig om een rijbewijs te hebben.

Maak de beste start

Loodgieters hebben zowel een opleiding als praktijkkennis nodig.

  1. Bij de opleiding installatietechniek met de specialisatie loodgieter leer je alle noodzakelijke vaardigheden.
  2. Het is belangrijk ook praktijkervaring op te doen voordat je als erkende vakman aan de slag gaat. Opleidingen combineren vaak lessen in de klas met praktijkervaring. Deze programma’s duren over het algemeen vier of vijf jaar. Het voordeel hiervan is dat je gelijk inkomen hebt tijdens de opleiding.
  3. Als je een start hebt gemaakt, kan je via JACkLING Engineering aan de slag! Zie hier een overzicht van loodgieter vacatures.

Wij vinden opleidingen heel belangrijk, daarom bieden we zelf ook mooie doorgroeimogelijkheden aan. En mocht je al een echte expert zijn, kan je samen met ons naar de mogelijkheden kijken voor verdieping of verbreding van je kennis.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.

Over ons Vacatures Contact