Monteur brandmeldinstallaties, belangrijk werk

Bijna iedereen in de elektrotechniek heeft er wel mee te maken, brandmeldinstallaties. Een monteur elektrotechniek installeert en onderhoudt brandmeldinstallaties. Dit kan bijvoorbeeld in utiliteitsgebouwen zijn, maar ook bij particulieren thuis.

Een eigenaar van een bouwwerk is verplicht om te zorgen dat het gebouw veilig is. Brandmeldinstallaties, sprinklers en ontruimingsinstallaties vallen onder deze zorgplicht. Door de installaties elk jaar te onderhouden, blijft de installatie in goede staat en betrouwbaar.

Kortom, monteurs van brandmeldinstallaties zijn van levensbelang! Nieuwsgierig naar het vak? Lees hieronder alles over dit specialisme.

Wat doet een monteur brandmeldinstallaties?

Deze specialist weet alles over het installeren en onderhouden van brandmeldinstallaties bij mensen thuis en in utiliteitsgebouwen. Ook controleert deze het centrale gebouw beheersysteem op eventuele storingen en verhelpt ze. Geen dag is hetzelfde, want een monteur krijgt met veel verschillende elektrotechnische installaties te maken. Denk hierbij aan beveiliging en domotica.

Hoe word je monteur van brandmeldinstallaties?

 • Mbo werk- en denkniveau
 • Ervaring in het vak
 • Klantgericht en servicegericht
 • Een geldig VCA diploma
 • rijbewijs B

Van een installatiedeskundige wordt mbo werk- en denkniveau gevraagd. Denk daarbij aan een mbo Elektrotechniek (MTS of TSI) diploma, een gelijkwaardig diploma of aantoonbare langdurige ervaring in het aanleggen van brandmeldinstallaties, zoals WEB Elektrotechniek niveau 2.

Wat ook voorkomt is dat je een diploma Onderhoudsdeskundige Brandmeldinstallaties (ODB) hebt behaald en zo monteur wordt. Je hebt dan een diploma mbo 3 elektrotechniek. Aangevuld met het ODB, BBMI (Beheerder brandmeldinstallaties) of IDB (Installatiedeskundige brandmeldinstallaties).

Voordat je zelfstandig aan de slag kan, moet je ervaring opbouwen. Het gaat dan om kennis van diverse merken brandmeld- en beveiligingsapparatuur en van computer hard- en software. En je hebt natuurlijk een servicegerichte houding . Je komt veel bij mensen thuis. Een flexibele werkhouding, stressbestendigheid en een positieve instelling komen dan goed van pas. Net als een rijbewijs B, en uiteraard een geldig VCA diploma!

Hoe ziet je dag er uit?

Als monteur brandmeldinstallatie voer je onder andere de volgende werkzaamheden uit:

 • Monteren van een geheel nieuwe brandmeldinstallatie en in bedrijf stellen hiervan
 • Het aanpassen of uitbreiden van brandmeldinstallaties tijdens renovatiewerkzaamheden of uitbreidingswerkzaamheden bij panden
 • Bij oplevering help je de klant hoe ze om moeten gaan met de installatie.
 • Je draait mee met storingsdiensten

Belangrijk werk!

Gemiddeld registreert de brandweer 4.500 woningbranden per jaar. Per jaar overlijden gemiddeld 50 mensen door brand in huis en belanden zo’n 800 slachtoffers met zeer ernstige brandwonden in het ziekenhuis. De totale schade door woningbranden bedraagt per jaar ongeveer 250 miljoen euro.

Maar:

 1. 65% van de branden wordt met een sprinklerkop onderdrukt
 2. Rookmelders redden levens
 3. Alle maatregelen voor de bouw en inrichting van een bedrijfspand staan vastgelegd in het Bouwbesluit

Sprinklerkoppen

Om sprinklers te mogen installeren heb je een afgeronde mbo-opleiding en minimaal twee jaar werkervaring als sprinklermonteur nodig.

Je kan verder zelfstandig tekening lezen, bent in het bezit van je VCA diploma en aanvullende opleidingen zoals VSI-A/VSI-B en/of MIT zijn een groot voordeel.

Rookmelders

Een rookmelder signaleert een brand en het waarschuwt bewoners met een alarmsignaal.

Na afronding van de opleiding Installatiedeskundige brandmeldinstallaties (IDB) heb je de basiskennis van brand, branduitbreiding en rookverspreiding en de beveiliging daartegen.

De beste start als monteur brandmeldinstallaties

Monteurs van brandmeldinstallaties hebben zowel een opleiding als praktijkkennis nodig.

 1. Bij de opleiding elektrotechniek met de specialisatie leer je alle noodzakelijke vaardigheden om installatiedeskundige te worden.
 2. Het is belangrijk ook praktijkervaring op te doen voordat je aan de slag gaat.
 3. Als je een start hebt gemaakt, kan je via JACkLING Engineering aan de slag!

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.

Over ons Vacatures Contact