Wat is een CNC draaier?

Wat is CNC?

Wat houdt CNC in? CNC staat voor Computer Numerical Control, hetgeen wat staat voor computergestuurde machines. Deze machines worden gebruikt om van verschillende materialen een eindproduct te maken.

Wat is CNC draaien?

CNC draaien is een vorm van CNC verspanen (het computergestuurd bewerken van materiaal). Dit wordt gedaan op een CNC draaibank. Een CNC draaibank is de draaimachine zoals hieronder op de foto te zien is.

CNC machine - wat is een CNC draaier?
CNC machine – wat is een CNC draaier?

Wat is een CNC draaier?

Een CNC draaier is een technicus die zelfstandig producten of productonderdelen van metalen maakt. Met verspanende bewegingstechnieken vervaardigt een CNC draaier een product(onderdeel). Dit gebeurt op een computergestuurde draaibank.

Verschil tussen CNC verspanen en conventioneel verspanen

Wat is een CNC draaier? Om die vraag in context te plaatsen moeten we kijken naar het verschil tussen CNC verspanen en conventioneel verspanen.

  • Een CNC draaier doet aan CNC verspanen
  • Een conventioneel draaier doet aan conventioneel verspanen

CNC verspanen is het draaien van metaal op een draaibank of het frezen van metaal op een freesbank. Conventioneel verspanen zijn meer de standaard bewerkingstechnieken zoals vijlen, schaven, tappen, steken, kotteren, zagen of boren.

CNC draaier opleiding

Om CNC draaier te worden kan je de opleiding mbo 3 opleiding Allround Verspanen volgen. Je leert hier onder andere hoe je machines klaarmaakt voor productie, het schrijven van CNC programma’s, CNC programmeren en boren, frezen en andere verspanende bewerkingstechnieken.

Werkzaamheden CNC draaier

CNC draaier verantwoordelijkheden

Als CNC draaier ben jij de operator van de computergestuurde draaibank. Je bent verantwoordelijk voor het instellen en opereren van de CNC machines. De volgende verantwoordelijkheden heeft een CNC draaier bijvoorbeeld:

  • Het bepalen van de bewerkingsvolgorde
  • Beoordelen van het productieproces
  • Kiezen van juiste gereedschappen voor de werkzaamheden
  • Het controleren van eindproducten
  • Het afwerken van eindproducten
  • Het werken met verschillende besturingssystemen zoals CAD/CAM
  • Het maken van prototypes

Met wie en waar komt een CNC draaier te werken?

CNC draaiers werken bij metaalbedrijven. Ze werken samen met andere verspaners, draaiers en frezers. Ook werken ze samen met lassers, technische tekenaars en planners. Je werkt dus met een gevarieerd aantal vakmensen samen.

Zoals gezegd kom je te werken bij bedrijven die metaal verwerken. Dit kan een Offshore bedrijf zijn, maar ook een leverancier van machines. Er is op dit moment veel vraag naar CNC verspaners.

Eigenschappen CNC draaier

Als CNC draaier moet je analytisch en resultaatgericht zijn. Met oog voor details en precisiewerk verspaan je metalen zoals RVS. Verder ben je accuraat en stressbestendig. Als er een storing is, blijf je rustig en los jij het op. Voldoe je aan deze eigenschappen? Dan is een baan als CNC draaier wel wat voor jou.

CNC draaier salaris

Hoeveel verdient een CNC draaier? Een CNC draaier verdient tussen de €2315,- en €3130,- bruto per maand. Het gemiddelde salaris is €2720,- bruto per maand. Als junior CNC draaier verdien je €2500,- bruto gemiddeld per maand en als senior verdien je gemiddeld €2780,- bruto per maand.

salaris cnc draaier
salaris CNC draaier – wat is een CNC draaier?

CNC draaier vacatures

Bij JACkLING hebben we geregeld CNC vacatures open staan. Denk hierbij aan CNC operator vacatures, CNC frezer vacatures en CNC draaier vacatures. Bij ons ga je werken aan complexe opdrachten bij toonaangevende klanten. Je komt te werken bij een informele club waarbij gezelligheid en hard werken hand in hand gaan.

Je krijgt bij ons de mogelijkheid om je vakinhoudelijk verder te verdiepen. Bovendien geven wij jou alle begeleiding die nodig is om goede start op je werk te maken. We werken met gereedschappen en draai en freesbanken van gedegen kwaliteit. 87% van onze medewerkers geeft ons een 9 of hoger. We zijn de persoonlijke werkgever in de techniek. Wil je meer weten of gewoon solliciteren? Neem direct contact met ons op!

Lees hier nog meer:

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.

Over ons Vacatures Contact