Werktuigbouwkunde salaris: je leest het in dit artikel. We kijken eerst naar de taken van een technicus werktuigbouwkunde en daarna naar het salaris van een werktuigbouwkundige. Als laatste kijken we naar andere banen in de techniek

Wat doet een technicus werktuigbouwkunde?

Een technicus werktuigbouwkunde doet de werkvoorbereiding of begeleiding op een productieafdeling of tekenkamer. Technici werktuigbouwkunde zijn binnen veel verschillende bedrijven te vinden. Dit vak kan je bijvoorbeeld uitoefenen bij constructiebedrijven en ontwerpbureaus, maar ook in de productie-industrie of in de machinebouw is er genoeg werk als technicus werktuigbouwkunde.  

De taken van een werktuigbouwkunde 

Als technicus engineering, oftewel werktuigbouwkunde, ben je bezig met het ontwerpen van systemen of producten. Hierbij kan je denken aan installaties, werktuigen, apparaten, instrumenten en machines. Daarnaast begeleid je ook het productiewerk en bereid je de productie voor. Er zijn meerdere richtingen waar je op kan gaan na een opleiding werktuigbouwkunde te hebben gevolgd. Zo kan je ervoor kiezen om aan de slag te gaan als een ontwerper, projectleider of servicetechnicus.

Als technisch ontwerper bedenk je technische oplossingen op verschillende niveaus. Als projectleider werktuigbouwkunde heb je meestal een veelzijdige functie, zo kan je ingezet worden om bijvoorbeeld een installatieontwerp tot stand te brengen, maar ook om leiding te geven aan interne projectteams. Als servicetechnicus is je taak om allerlei problemen en storingen in installaties te analyseren en op te lossen.  

Werktuigbouwkunde salaris 

Werktuigbouwkunde salaris: een werktuigbouwkundige in Nederland verdient gemiddeld €3280,- bruto per maand. Een startsalaris ligt natuurlijk iets lager. Als junior werktuigbouwkundige verdien je rond de €3190,- bruto per maand. In een medior functie (3 tot 5 jaar ervaring) verdien je gemiddeld rond de €3345,- per maand. Als senior werktuigbouwkundige (meer dan 5 jaar ervaring) verdien je gemiddeld rond de €3365,- per maand.

Ook verschillen de salarissen natuurlijk per opleidingsniveau, regio en stad. Als we de salarissen inschatten op basis van opleidingsniveau, ligt het gemiddelde maandelijks inkomen van een werktuigbouwkundige op mbo-niveau rond de €3230,- per maand. Het gemiddelde van een werktuigbouwkunde technicus op hbo-niveau rond de €3410,- per maand. Het salaris van een universitair afgestudeerde ligt rond de €3420,- bruto per maand.

In de provincie Zeeland liggen de salarissen van dit beroep het hoogst. Hier ligt het gemiddelde namelijk op een maandinkomen van €3525,- bruto per maand, terwijl in de provincie Drenthe dit het laagst ligt. In Drenthe verdienen de werktuigbouwkundigen namelijk gemiddeld €2910,- bruto per maand. Als we per stad gaan kijken, verdienen de mensen met dit beroep in Zwolle het meest. Hier ligt het salaris op maar liefst €4300,- bruto per maand. 

Andere banen in de techniek 

Nu je het werktuigbouwkunde salaris weet, kijken we naar andere banen in de techniek. Naast het beroep werktuigbouwkunde technicus zijn er natuurlijk vele andere banen binnen de technieksector. Denk bijvoorbeeld aan een functie als metaalbewerker. Een metaalbewerker is voornamelijk bezig met een bewerken, repareren en lassen van metalen voorwerpen.

Je bent tijdens je werk als metaalbewerker meestal aan het werk op een werkplaats of in een fabriek en werkt met lasapparaten (lasmachines). Ook zijn er binnen deze sector vele banen als monteur, een elektromonteur gaat bijvoorbeeld over het aanleggen van elektra, hulp bij stroomstoringen en het onderhoud van elektrische installaties.

Ben jij benieuwd naar welke banen er nog meer in de techniek zijn? Bekijk dan eens onze technische vacaturepagina. Hierop vind je allerlei uiteenlopende vacatures in de techniek, op zowel vmbo, als mbo, hbo en wo niveau.

Werken bij JACkLING Engineering

JACkLING Engineering is een technisch bureau waarbij je voor toffe klanten komt te werken. Naast een goed (werktuigbouwkunde) salaris bieden we volop opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Daarnaast heb je vanuit ons vaste begeleiding van een projectmanager. Hij of zij zorgt ervoor dat je een goede start in jouw nieuwe baan gaat maken.

Meer lezen?

Lees hier over: elektrotechniek salaris
 

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.

Over ons Vacatures Contact